Do góry

Desery Przepis na:

Bounty bez pieczenia

Bounty bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3560

Dodano:

Odsłon: 15857

Pyszne i proste do zrobienia ciasto kokosowe na herbatnikach kakaowych, z czekoladą na wierzchu.

Składniki

  • ok. 20szt. kakaowych herbatników
  • 300ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4szkl. cukru
  • 150g wiórków kokosowych
  • 120g masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 20g czekolady gorzkiej
  • 20g mlecznej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bounty bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Małą foremkę o wymiarach ok.11x19cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie połowę herbatników. Zimne mleko przelałam do rondla. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i razem zagotowałam. Do gotującego się mleka wsypałam wiórki kokosowe i gotowałam razem ok. 15 minut. Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez wiórki. Gdy tak się stało do masy kokosowej dodałam masło i mieszałam do momentu, aż się całkowicie rozpuściło i połączyło z wiórkami.

    Masę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wyłożyłam na herbatniki. Na wierzchu ułożyłam resztę herbatników. Gdy ciasto przestygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam do uzyskania jednolitej polewy. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto chłodziłam przez całą noc w lodówce. Ja zrobiłam ciasto w małej wersji. Aby uzyskać ciasto standardowych wymiarów, należy składniki podwoić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń