Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega-czekoladowe ciacho w połączeniu z delikatnie kwaśnymi owocami lata jest połączeniem łzy z oczu wyciskającym.
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 17
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 30
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 28
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 17
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 30
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 28
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24cm lub formę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CZEKOLADOWĄ MASĘ Do rondla wrzucamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zestawiamy rondel z ognia i studzimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy starannie z solą oraz proszkiem do pieczenia. Do osobnej, dużej miski wbijamy jajka, a następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy przez kilka minut do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Nie przerywając miksowania, zaczynamy powoli, cienką strużką wlewać do masy płynną czekoladę. Gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zaczynamy w dwóch-trzech partiach dosypywać mąkę, za każdym razem łącząc ją dokładnie i niespiesznie w gęste, czekoladowe ciasto. Łatwizna! Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch wykładamy maliny, dociskając je lekko, a tym samym zatapiając nieznacznie w czekoladowej masie.
PIECZEMY BROWNIE Formę z tak przygotowanym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Brownie to ciasto niezwykłe, nazywane jest często „czekoladowym zakalcem”. Prawidłowo upieczone powinno mieć chrupiącą skórkę i maziste, wilgotne wnętrze. W związku z tym należy piec je krótko, a dziubanie patykiem zdecydowanie można sobie podarować. Idealny czas do upieczenia brownie z tej proporcji i ilości składników to 35 minut. Dopuszczalne są odchylenia 5-10 minutowe, gdyż czas pieczenia zależny jest także od ilości i dojrzałości malin, które wrzuciliśmy do masy. Po 30 minutach od momentu włożenia do pieca, należy zatem brownie doglądać. Gdy uznamy, że jest gotowe, wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na godzinę, aby przestygło i odpoczęło. Teraz zostało nam już tylko pokroić brownie w niewielkie porcje i podawać… A podawać można samodzielnie lub z lodami i bitą śmietaną.