Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto do popołudniowej kawy . Lekko kakaowy biszkopt w połączeniu z masą budyniowo-galaretkową o smaku brzoskwini z bitą śmietaną .
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) . Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) .
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową .
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem (jeśli chcemy) Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej .