Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyniowiec bez pieczenia to ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkości. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie proste. Przekonaj się sam!
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 259
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 142
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 651
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 259
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 142
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 651
Składniki
Pierwszym krokiem podczas przygotowywania budyniowca bez pieczenia jest zrobienie budyniu, który będzie bazą do pysznego kremu. W tym celu w rondelku umieść 350 ml mleka i podgrzewaj na wolnym ogniu. W tym czasie wymieszaj proszek budyniowy oraz cukier w pozostałych 150 ml mleka. Gdy podgrzewane mleko zacznie wrzeć, złap za rózg i ciągle mieszając dodaj do niego rozmieszany budyń z cukrem. Całość zacznie szybko gęstnieć. Wówczas zdejmij rondelek z palnika, przełóż budyń do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie wyjmij z lodówki masło, pokrój w kostkę i umieść w misce, by nabrało temperatury pokojowej. Pokrój w cienkie plasterki daktyl. Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników. Górę ciastek posmaruj cienko kajmakiem.
Gdy budyń będzie już zimny, zacznij za pomocą miksera ubijać masło. Rozpocznij od niewielkich obrotów i stopniowo je zwiększaj. Ubijaj tak długo, aż masło będzie mieć konsystencję białego puchu. Wówczas zacznij dodawać niewielkimi porcjami budyń. Całość wymieszaj do momentu zniknięcia grudek.
Gotowym kremem budyniowym posmaruj przygotowaną wcześniej warstwę herbatników i kajmaku. Górę posyp pokrojonymi daktylami, a następnie połóż herbatniki i kajmak. Czynności te powtarzaj aż do wyczerpania składników (uzyskasz najpewniej 3-4 warstwy kremu i odpowiednio 4-5 warstw ciastek i kajmaku). Pamiętaj, by na samej górze ciasta znalazła się warstwa herbatników i cienka warstwa toffi.