Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Budyniowiec bez pieczenia
  • Ciasta
  • Przepis na

Budyniowiec bez pieczenia

09.07.2025 Odsłon: 82254
5.0 (114 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Budyń, kajmak, herbatniki i... zero pieczenia? Brzmi jak deser idealny. Budyniowiec bez pieczenia to jeden z tych przepisów, które urzekają swoją prostotą, a jednocześnie potrafią skraść serce smakiem. To ciasto jest kwintesencją domowej atmosfery i doskonale sprawdzi się o każdej porze roku. Szczególnie docenisz je, kiedy za oknem będzie gorąco i nie będziesz mieć ochoty na włączanie piekarnika.

Przepis na budyniowiec na herbatnikach 

To szybkie ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami składa się z wielu warstw. Każda z nich to zupełnie inny smak, choć pochodzi on z dość prostych składników. Nie musisz też włączać piekarnika ani spędzać dużej ilości czasu na przygotowania. Podstawą są herbatniki, kruche i delikatne. To one są podstawą wielu ciast, np. śnieżynki bez pieczenia. Najlepiej wybierz takie, które mają maślany smak. Nie masz takich pod ręką? Jako alternatywę wykorzystaj biszkopty typu savoiardi, bo są dość grube i długie.  

Drugą warstwą jest gotowy słodki kajmak z puszki. Nie musisz właściwie nic z nim robić, od razu po otwarciu jest gotowy do rozsmarowania. Jeśli będzie mieć zbyt zbitą konsystencję, wystarczy chwilę go podgrzać (w puszce) w misce z gorącą wodą.  

Kolejna warstwa to oczywiście krem budyniowy - aksamitny i słodki. Świetnie komponuje się z delikatnie suszonymi daktylami. Kiedy połączysz te wszystkie warstwy, stworzysz deser doskonały na każdą okazję. Zrobisz go na przyjęcie rodzinne, do niedzielnej kawy, a nawet jako ciasto na ostatnią chwilę. Budyniowiec bez pieczenia na herbatnikach nie wymaga też wielu składników. Wszystkie z nich znajdziesz w najbliższym sklepie.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić krem budyniowy do szybkiego ciasta bez pieczenia? 

Krem budyniowy to serce całego budyniowca bez pieczenia na herbatnikach - to on nadaje ciastu aksamitną konsystencję i przyjemnie mleczny smak, który tak dobrze komponuje się ze słodyczą kajmaku i maślanych herbatników. Wbrew pozorom przygotowanie go nie jest trudne, ale trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości. Przede wszystkim zachowaj proporcje z naszego przepisu na budyniowca. Nie używaj tyle mleka, ile proponuje producent na opakowaniu. Wystarczy 500 ml na 2 budynie śmietankowe.

Kiedy już ugotujesz je w tradycyjny sposób, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni. Odstaw do całkowitego wystudzenia, bo tylko zimny budyń dobrze połączy się z masłem.

Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je z lodówki co najmniej godzinę wcześniej i pokrój w kostkę, aby szybciej zmiękło. Ubij je mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż stanie się puszyste, jasne i kremowe. To ważny etap, bo tylko dobrze napowietrzone masło sprawi, że cały krem będzie lekki.

Zacznij dodawać zimny budyń do masła małymi porcjami (np. po jednej łyżce), cały czas miksując. Dzięki temu krem nie zwarzy się i pozostanie jednolity.

Jak przechowywać budyniowiec bez pieczenia? 

Szybkie ciasto z budyniem bez pieczenia po złożeniu najlepiej przykryć i włożyć do lodówki na minimum 4-6 godzin. Idealnie będzie, kiedy minie cała noc, zanim zaczniesz je kroić. Dzięki temu smaki dobrze się połączą.  

Budyniowiec bez pieczenia na herbatnikach przechowuj szczelnie w lodówce. Zachowuje świeżość przez 3-4 dni, choć najlepszy jest w ciągu pierwszych dwóch dni. Nie poleca się mrożenia, ponieważ krem na bazie budyniu i masła może się po rozmrożeniu zwarzyć i zmienić konsystencję.

Jak podawać budyniowiec na herbatnikach? 

Choć budyniowiec bez pieczenia na herbatnikach to pyszne, domowe i apetycznie wyglądające ciasto, możesz je podać w efektowny sposób. Posyp wierzch tartą czekoladą albo kakao. Możesz też dodać kilka listków melisy dla orzeźwienia i odrobiny naturalnego wyglądu. Warto też ułożyć na wierzchu karmelizowane orzechy albo płatki migdałów. Jeśli chodzi o owoce, to z kajmakiem i kremem budyniowym najlepiej komponują się banany.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85314

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2607

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 10044

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3284

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4116

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7164

do 30 min 30 min
44
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85314

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2607

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 10044

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3284

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4116

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7164

do 30 min 30 min
44
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Budyniowiec bez pieczenia
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 ml mleka,
  • 350 g herbatników (duże opakowanie),
  • 300 g kajmaku,
  • 200 g masła,
  • 100 g suszonych daktyli (bez pestek),
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
1

Pierwszym krokiem podczas przygotowywania budyniowca bez pieczenia jest zrobienie budyniu, który będzie bazą do pysznego kremu. W tym celu w rondelku umieść 350 ml mleka i podgrzewaj na wolnym ogniu. W tym czasie wymieszaj proszek budyniowy oraz cukier w pozostałych 150 ml mleka. Gdy podgrzewane mleko zacznie wrzeć, złap za rózg i ciągle mieszając, dodaj do niego rozmieszany budyń z cukrem. Całość zacznie szybko gęstnieć. Wówczas zdejmij rondelek z palnika, przełóż budyń do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.

2

W tym czasie wyjmij z lodówki masło, pokrój w kostkę i umieść w misce, by nabrało temperatury pokojowej. Pokrój w cienkie plasterki daktyl. Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników. Górę ciastek posmaruj cienko kajmakiem.

3

Gdy budyń będzie już zimny, zacznij za pomocą miksera ubijać masło. Rozpocznij od niewielkich obrotów i stopniowo je zwiększaj. Ubijaj tak długo, aż masło będzie mieć konsystencję białego puchu. Wówczas zacznij dodawać niewielkimi porcjami budyń. Całość wymieszaj do momentu zniknięcia grudek.

4

Gotowym kremem budyniowym posmaruj przygotowaną wcześniej warstwę herbatników i kajmaku. Górę posyp pokrojonymi daktylami, a następnie połóż herbatniki i kajmak. Czynności te powtarzaj aż do wyczerpania składników (uzyskasz najpewniej 3-4 warstwy kremu i odpowiednio 4-5 warstw ciastek i kajmaku). Pamiętaj, by na samej górze ciasta znalazła się warstwa herbatników i cienka warstwa toffi.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki