Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 390

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem i kruszonką to świetna propozycja na kolacje. Polecam przepis.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 100 g masła rozpuszczonego,
  • Kilka łodyg rabarbaru.
  • Kruszonka;
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, robimy kuleczki i lekko spłaszczamy robiąc dołek.
    Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę.

    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
    Na bułeczki wykładamy kilka kawałków rabarbaru i po łyżce kruszonki.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń