Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11235
Dodano: 09.09.2018
Odsłon: 2264
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Drożdże i jajka powinny być w temp. pokojowej. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, 1 pełną łyżeczkę cukru i letnie (nie gorące) mleko (nie mieszać). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (aż drożdże urosną). Dodać stopione i przestudzone masło lub margarynę, resztę cukru i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką do powstania elastycznego ciasta, powinno być dosyć luźne, aby bułeczki były delikatne i puszyste. Ponownie przykryć recznikiem i wstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wstawiam do drugiej miski z ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz.
Nadzienie: jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć kilka minut na oleju kokosowym, z cukrem i cynamonem, tak aby jabłka nadal były lekko twarde. Odstawić do przestygnięcia. Krówki pokroić każdą na pół lub na 3 kawałki.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stół obsypany delikatnie mąką. Ciasto rozpłaszczyć ręką do grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką.
Na środek każdego kółka wyłożyć jabłka i kawałek krówki
skleić dokładnie aby sok nie wypływał w czasie pieczenia. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki (złączeniem na dół).
Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 10 - 15 min. Piec w temp. 170 ok. 20 min. (do zrumienienia).
Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ilość wody taka aby lukier był gęsty). Lekko przestudzone bułeczki smarować lukrem za pomocą pędzelka.
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 09 września 2018Zgłoś do usunięcia
pyszności :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz