Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmleczne zdrowe bułeczki drożdżowe z chia i makiem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336667
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3949
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423063
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2567
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336667
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3949
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423063
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2567
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić w odrobinie ciepłej wody. Mak dokładnie spłukać. Do 150 ml ciepłej wody dodać mak, nasiona chia, cukier, oliwę oraz sól. Do mąki dodać rozrobione drożdże, wodę ze składnikami oraz roztrzepane jajko. Całość wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie dodając wody lub mąki dla odpowiedniej konsystencji. Ciasto podzielić na 5 kawałków. z każdego uformować pasek jak na zdjęciu, posypać cukrem, ułożyć maliny i zwinąć. Uformowane bułeczki pozostawić 10 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20 min.- w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.