Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z malinami

Bułeczki drożdżowe z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 352

Bezmleczne zdrowe bułeczki drożdżowe z chia i makiem.

Składniki

  • 450g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka oliwy
  • maliny
  • 1 jajko
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski.
    Drożdże rozrobić w odrobinie ciepłej wody.
    Mak dokładnie spłukać.
    Do 150 ml ciepłej wody dodać mak, nasiona chia, cukier, oliwę oraz sól.
    Do mąki dodać rozrobione drożdże, wodę ze składnikami oraz roztrzepane jajko. Całość wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie dodając wody lub mąki dla odpowiedniej konsystencji.
    Ciasto podzielić na 5 kawałków. z każdego uformować pasek jak na zdjęciu, posypać cukrem, ułożyć maliny i zwinąć. Uformowane bułeczki pozostawić 10 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Piec w 180 stopniach około 20 min.- w zależności od rodzaju piekarnika.
    Gotowe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 lutego 2018 Muszą być pyszne i pięknie wyglądają:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń