Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmleczne zdrowe bułeczki drożdżowe z chia i makiem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10278
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11570
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 569
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10278
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11570
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 569
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić w odrobinie ciepłej wody. Mak dokładnie spłukać. Do 150 ml ciepłej wody dodać mak, nasiona chia, cukier, oliwę oraz sól. Do mąki dodać rozrobione drożdże, wodę ze składnikami oraz roztrzepane jajko. Całość wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie dodając wody lub mąki dla odpowiedniej konsystencji. Ciasto podzielić na 5 kawałków. z każdego uformować pasek jak na zdjęciu, posypać cukrem, ułożyć maliny i zwinąć. Uformowane bułeczki pozostawić 10 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20 min.- w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.