Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmleczne zdrowe bułeczki drożdżowe z chia i makiem.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić w odrobinie ciepłej wody. Mak dokładnie spłukać. Do 150 ml ciepłej wody dodać mak, nasiona chia, cukier, oliwę oraz sól. Do mąki dodać rozrobione drożdże, wodę ze składnikami oraz roztrzepane jajko. Całość wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie dodając wody lub mąki dla odpowiedniej konsystencji. Ciasto podzielić na 5 kawałków. z każdego uformować pasek jak na zdjęciu, posypać cukrem, ułożyć maliny i zwinąć. Uformowane bułeczki pozostawić 10 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20 min.- w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.