Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony przepis na drożdżówki. Tym razem do masy serowej dodałam trochę pieczonej dyni.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Około 13 sztuk. Mąkę przesiać do miski. Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki, ja dodałam połowę żółtka z jajka do smarowania.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 13 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie używając szklanki zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, posypać cynamonem wymieszanym z odrobiną cukru i nałożyć nadzienie serowo-dyniowe. Ciasto posmarować dla połysku pozostałym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i cukrem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, wystudzić na kratce.