Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to początek sezonu na truskawki. Tymi pysznymi owocami można zajadać się bez żadnych dodatków, ale warto również wykorzystać je do przygotowania dań, koktajli oraz deserów. Poniżej znajdziecie przepis na puszyste drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką. Gwarantujemy Wam, że drożdżówki rozejdą się w ciągu jednego dnia!
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5346
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3695
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 412
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2097
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5346
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3695
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 412
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2097
Składniki
Mąkę przesiej do miski. W środku zrób wgłębienie i rozkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru i wlej odrobinę ciepłego mleka. Składniki delikatnie wymieszaj. Miskę odstaw na bok na około 15 minut.
Po tym czasie do miski dodaj pozostałą część cukru i ciepłego mleka oraz jajko i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Następnie dodaj co ciasta drożdżowego masło. Ciasto na bułeczki drożdżowe wyrabiaj przez około 15-20 minut.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj pokrojone masło. Składniki zagniataj dłońmi, następnie przetrzyj przez palce, tak aby powstała ładna kruszonka.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce pokój na połówki lub ćwiartki.
Do miseczki wbij jajko, roztrzep je widelcem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko ugniataj, następnie rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Przy użyciu miseczki wycinaj okrągłe kształty bułeczek.
Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem przy użyciu pędzelka. Na środek wyłóż truskawki. Następnie obsyp je kruszonką i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak przygotowane drożdżówki odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Przestudzone serwuj domownikom. Smacznego!