Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wanilia i ciasto półkruche, czyli idealne połączenie do stworzenia pysznych bułeczek z kremem waniliowym. Wypróbuj!
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 612
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 612
Składniki
Przygotuj najpierw krem waniliowy. Do garnka wlej śmietankę i mleko. Zacznij podgrzewać. Laskę wanilii przekrój na pół i wydrąż nasiona, przełóż je do garnka. Wtedy dodaj same żółtka, obydwa cukry i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj rózgą tak długo aż krem stanie się gęsty. Podgrzewaj na małym ogniu, aby nie zagotować kremu. Zdejmij go z ognia i zostaw do wystudzenia.
W tym czasie zrób ciasto na rogaliki. Śmietanę umieść w misce, a do garnka wlej wodę. Zrób kąpiel wodną, podgrzewając śmietanę tak długo aż zrobi się delikatnie ciepła. Nie może być jednak gorąca. Wtedy dodaj do niej pokruszone świeże drożdże oraz cukier. Wymieszaj widelcem albo łyżką. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki, a także jajka. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto na gładką i jednolitą masę. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Teraz przygotuj bułeczki z kremem waniliowym. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je na prostokąty o grubości około 3-4 mm. Podziel ostrym nożem ciasto na trójkąty. Nałóż łyżkę kremu i zawiń tak jak rogaliki. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut aż do zarumienienia.