Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe - kwiaty z morelami

Bułki drożdżowe - kwiaty z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 621

Dodano:

Odsłon: 2475

Polecam bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatów z e świeżą morelą. Przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne.

Składniki

  • mąka 3 i 1/2 szk,
  • cukier puder 1/2 szk,
  • drożdże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 100 g,
  • jajko 1 szt,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • morele 4 – 5 szt,
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania,
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe - kwiaty z morelami

Przygotowanie

  1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut, do wyrośnięcia

  2. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 5 mm. Za pomocą obręczy wyciąć parzystą ilość kółek. Każde kółko ponacinać dookoła. Dwa nacięcia sklejać ze sobą tworząc płatki.

  4. Kwiatki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kwiatek przykryć drugim kwiatkiem, a na środek wcisnąć połówkę moreli.

  5. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń