Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe z jagodami.

Bułki drożdżowe z jagodami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 391 Ocena: 1909

Dodano:

Odsłon: 329

Dziś sobie upiekłam bułki z jagodami, jagody zbierałam osobiście w tamtym roku w lesie. Może bułki nie są idealne ale wyszły pyszne do gorącego kakao lub mleka w sam raz . Przyznam się wam że nie rozróżniam dkg od g mi waga moja pokazuje gramy ale jeśli wstawiam nie tak to proszę mi napisać, tak jak pisałam jestem tylko amatorem.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki margaryny
  • dodatkowo : 1 jajko,
  • 1,5 szklanki jagód.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe z jagodami.

Przygotowanie

  1. W kubku nagrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki i cukru, rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego czyli do podwojenia jego zawartości.

  2. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy, a także wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić wszystko do połączenia się wszystkich składników ( ja wszystko robię ręcznie ale jeśli ktoś ma specjalny robot to będzie łatwiej ).

  3. Do połączonego ciasta dodać roztopioną margarynę ale nie gorącą i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, podsypując lekko mąką wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne.

  4. W między czasie gdy ciasto odpoczywa pod ściereczką przygotować jagody z cukrem lub inne owoce może być również marmolada ( ja mam mrożone ). Na rękę odrywać kawałek ciasta rozciągnąć je na placek położyć łyżkę jagód z cukrem lub kto co woli, zakleić część z jagodami formując w ręku bułeczkę.

  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką ułożyć przygotowane bułeczki zaklejoną stroną do dołu i pozostawić pod przykryciem ściereczki do wyrośnięcia, ( proszę się nie przejmować tym że sok wycieka można go przed pieczeniem zlać ) .

  6. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, tak jak pisałam sok wylać z papieru.

  7. Tak przygotowane bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce razem z papierem.

  8. Bułki może nie wyszły idealne ale bardzo smaczne tak to jest jak nie ma człowiek miksera specjalnego czyli robota a ma na rękach torbiele. No cóż mus zjedzenia czegoś słodkiego jest silniejszy od bólu rąk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń