Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję proste do przygotowania drożdżówki z nadzieniem z masy makowej. Kojarzą mi się z dzieciństwem.
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 75
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 181
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 53
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 148
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 75
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 181
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 53
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 148
Składniki
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, cukier, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować masę makową. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 7 - 8 cm kawałki.
Za pomocą drewnianego trzonka zrobić wgłębienie na środku bułek. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Amor
Desery
Pączki z serka Danio
Desery
Najbardziej kruche faworki
Desery
Oponki
Ciasto Amor
Zbliżają się Walentynki, a ty nie masz pomysłu na to, czym zaskoczyć swoją dr...
Odsłon: 708
Pączki z serka Danio
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 75