Do góry

Desery Przepis na:

Bułki ze śliwkami

Bułki ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1050

Dodano:

Odsłon: 99

Sezon śliwkowy rozpoczęty, pora na bułki ze śliwkami.

Składniki

  • Śliwki świeże - 1 kg
  • Mąka pszenna - 700g
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Cukier biały kryształ - 1 szklanka
  • Cukier brązowy - 20 łyżeczek
  • Masło - 125 g
  • Drożdże - 60 g
  • Mleko - 330 ml
  • Szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami białego cukru, dodać trochę mleka i 3 łyżki mąki , wymieszać, aby rozczyn miał gęstość śmietany,Pozostawić do wyrośnięcia.

  2. 4 jajka ubić na puszysto z resztą białego cukru,dodać rozczyn, mąkę, mleko i bardzo dokładnie wyrobić ciasto aby odchodziło od naczynia w którym wyrabiamy. Dodawać masło i wyrabiać aby ciasto było elastyczne i sprężyste. Pozostawić do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć i pokroić na 4 części, każdą część na 5 części. Śliwki umyć usunąć pestki, pokroić na półksiężyce.Każdą część rozwałkować i dnem szklanki wycisnąć kółko.

  4. Kółko wypełnić śliwkami, pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować ciasto. Śliwki posypać 1 łyżeczką brązowego cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 - 20 minut do dobrego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń