Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon śliwkowy rozpoczęty, pora na bułki ze śliwkami.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424877
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10670
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336949
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424877
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10670
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336949
Składniki
Mąkę przesiać dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami białego cukru, dodać trochę mleka i 3 łyżki mąki , wymieszać, aby rozczyn miał gęstość śmietany,Pozostawić do wyrośnięcia.
4 jajka ubić na puszysto z resztą białego cukru,dodać rozczyn, mąkę, mleko i bardzo dokładnie wyrobić ciasto aby odchodziło od naczynia w którym wyrabiamy. Dodawać masło i wyrabiać aby ciasto było elastyczne i sprężyste. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć i pokroić na 4 części, każdą część na 5 części. Śliwki umyć usunąć pestki, pokroić na półksiężyce.Każdą część rozwałkować i dnem szklanki wycisnąć kółko.
Kółko wypełnić śliwkami, pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować ciasto. Śliwki posypać 1 łyżeczką brązowego cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 - 20 minut do dobrego zrumienienia.