Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cantuccini to włoskie migdałowe ciastka - sucharki. Do moich dodałam pigwę z nalewki, suszone morele i skórkę pomarańczową.
Młoda kapusta duszona z dodatkiem małych pomidorków, zaprawiona śmietaną z kl...
Odsłon: 77
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 92
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40747
Młoda kapusta duszona z dodatkiem małych pomidorków, zaprawiona śmietaną z kl...
Odsłon: 77
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 92
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40747
Składniki
Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele i pigwę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Z ciasta robimy wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 160 stopniach. Uwaga - do krojenia potrzebny jest bardzo ostry nóż, aby ciasta się nie kruszyły.
Ciastka zostawiamy do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Ciasteczka powinny być suche w środku, dość twarde.