Do góry

Desery Przepis na:

Cantuccini z pigwą z nalweki

Cantuccini z pigwą z nalweki

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 2386

Dodano:

Odsłon: 85

Cantuccini to włoskie migdałowe ciastka - sucharki. Do moich dodałam pigwę z nalewki, suszone morele i skórkę pomarańczową.

Składniki

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło (rozpuszczone) - 30g
  • Jajko - 2 szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morela suszona - 30g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cantuccini z pigwą z nalweki

Przygotowanie

  1. Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele i pigwę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
    Z ciasta robimy wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

  2. Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 160 stopniach.
    Uwaga - do krojenia potrzebny jest bardzo ostry nóż, aby ciasta się nie kruszyły.

  3. Ciastka zostawiamy do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia.
    Ciasteczka powinny być suche w środku, dość twarde.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 23 sierpnia Łapka w górę. Coś nieoczywistego. Podoba mi się.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń