Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebula faszerowana kaszą jaglaną"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 151
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 151
Składniki
Cebule obierz z łupin, z każdej zetnij wierzch. Włóż je do osolonej wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu 15-20 min. Następnie osącz, a gdy przestygnie wydrąż z każdej środek, zostawiając przynajmniej 2 wierzchnie warstwy.
Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Wystudź. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną teflonową patelnię, smaż, aż wytopi się tłuszcz a z boczku zrobią się skwarki. Do miski włóż kaszę, dodaj zawartość patelni oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Paprykę pokrój w paski. Do przecieru pomidorowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 4. Cebule nadziej przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, wlej sos pomidorowy i ułóż na nim cebule. Piecz 20-30 min w temp. 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzchy cebul posyp serem.
70 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie