Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna chałka przygotowana na kefirze. Mięciutka i puszysta i chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Taka chałka to idealny dodatek do kawy, herbaty czy szklanki zimnego mleka. Z przepisu wychodzą dwie duże chałki.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35691
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6007
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35691
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6007
        
        
                Składniki
Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski kruszymy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i wlewamy ciepły kefir. Kefir może powinien mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz wbijamy jajka. Wlewamy również przygotowany zaczyn i rozpuszczone masło. Całość miksujemy na wolnych obrotach około 20-30 minut. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podrosło. Z przygotowanych składników wyjdą dwie spore chałki. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok. Jedną część ciasta dzielimy na dwie części, następnie każdą część na 3 części i robimy równie wałki. Robimy warkocz. Z drugiej części robimy to samo czyli dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Warkocz układamy na drugim warkoczu i ładnie zlepiamy. Tą samą czynność robimy z drugą częścią ciasta. Przygotowane chałki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane chałki odstawiamy na 30 minut aby podrosły. Z masła, mąki i cukru tworzymy kruszonkę. Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Chałki gotowe do zajadania ;)