Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna chałka przygotowana na kefirze. Mięciutka i puszysta i chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Taka chałka to idealny dodatek do kawy, herbaty czy szklanki zimnego mleka. Z przepisu wychodzą dwie duże chałki.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski kruszymy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i wlewamy ciepły kefir. Kefir może powinien mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz wbijamy jajka. Wlewamy również przygotowany zaczyn i rozpuszczone masło. Całość miksujemy na wolnych obrotach około 20-30 minut. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podrosło. Z przygotowanych składników wyjdą dwie spore chałki. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok. Jedną część ciasta dzielimy na dwie części, następnie każdą część na 3 części i robimy równie wałki. Robimy warkocz. Z drugiej części robimy to samo czyli dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Warkocz układamy na drugim warkoczu i ładnie zlepiamy. Tą samą czynność robimy z drugą częścią ciasta. Przygotowane chałki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane chałki odstawiamy na 30 minut aby podrosły. Z masła, mąki i cukru tworzymy kruszonkę. Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Chałki gotowe do zajadania ;)