Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zalega wam w kuchni czerstwa chałka i nie wiecie co z nią zrobić, mamy dla was rewelacyjny pomysł! Przygotujcie z jej udziałem pyszną zapiekankę. Do tego celu będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością już macie w swoim domu. Do przygotowania tej zapiekanki możecie również wykorzystać czerstwe bułki lub chleb tostowy. Budyń możecie zrobić od podstaw lub użyć tego z torebki. Chcąc urozmaicić smak zapiekanki, dodajcie do niej mrożone lub świeże owoce. Możecie użyć również orzechów lub bakalii.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj budyń - możesz użyć budyniu z torebki i wykonać go według instrukcji na opakowaniu lub zrobić go od podstaw według tego przepisu: do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawaj mleko. Składniki dokładnie wymieszaj, żeby nie pozostawić żadnych grudek. Rondelek z budyniem umieść na kuchence, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Chałkę porwij na kawałki lub pokrój na kromki. Pieczywo przełóż do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kawałki słodkiej bułki włóż po łyżce budyniu. Do zapiekanki dodaj wedle uznania - bakalie lub świeże bądź suszone owoce.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chałkę z budyniem zapiekaj przez około 15 minut. Serwuj jeszcze ciepłą.