Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zalega wam w kuchni czerstwa chałka i nie wiecie co z nią zrobić, mamy dla was rewelacyjny pomysł! Przygotujcie z jej udziałem pyszną zapiekankę. Do tego celu będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością już macie w swoim domu. Do przygotowania tej zapiekanki możecie również wykorzystać czerstwe bułki lub chleb tostowy. Budyń możecie zrobić od podstaw lub użyć tego z torebki. Chcąc urozmaicić smak zapiekanki, dodajcie do niej mrożone lub świeże owoce. Możecie użyć również orzechów lub bakalii.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4253
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4253
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj budyń - możesz użyć budyniu z torebki i wykonać go według instrukcji na opakowaniu lub zrobić go od podstaw według tego przepisu: do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawaj mleko. Składniki dokładnie wymieszaj, żeby nie pozostawić żadnych grudek. Rondelek z budyniem umieść na kuchence, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Chałkę porwij na kawałki lub pokrój na kromki. Pieczywo przełóż do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kawałki słodkiej bułki włóż po łyżce budyniu. Do zapiekanki dodaj wedle uznania - bakalie lub świeże bądź suszone owoce.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chałkę z budyniem zapiekaj przez około 15 minut. Serwuj jeszcze ciepłą.