Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zalega wam w kuchni czerstwa chałka i nie wiecie co z nią zrobić, mamy dla was rewelacyjny pomysł! Przygotujcie z jej udziałem pyszną zapiekankę. Do tego celu będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością już macie w swoim domu. Do przygotowania tej zapiekanki możecie również wykorzystać czerstwe bułki lub chleb tostowy. Budyń możecie zrobić od podstaw lub użyć tego z torebki. Chcąc urozmaicić smak zapiekanki, dodajcie do niej mrożone lub świeże owoce. Możecie użyć również orzechów lub bakalii.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4925
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4925
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj budyń - możesz użyć budyniu z torebki i wykonać go według instrukcji na opakowaniu lub zrobić go od podstaw według tego przepisu: do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawaj mleko. Składniki dokładnie wymieszaj, żeby nie pozostawić żadnych grudek. Rondelek z budyniem umieść na kuchence, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Chałkę porwij na kawałki lub pokrój na kromki. Pieczywo przełóż do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kawałki słodkiej bułki włóż po łyżce budyniu. Do zapiekanki dodaj wedle uznania - bakalie lub świeże bądź suszone owoce.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chałkę z budyniem zapiekaj przez około 15 minut. Serwuj jeszcze ciepłą.