Do góry

Desery Przepis na:

Charlotte

Charlotte

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 320

Moja owocowa, orzeźwiająca Charlotte, pełna mango, ananasa i marakui. Balans smakowy zachowany, tu jest słodkość i lekka kwaskowatość. Ukośne położenie biszkoptów podpatrzyłem na hiszpańskiej stronie.

Składniki

  • biszkopty deserowe Savoiardi 300 g
  • puree mango 240 g
  • śmietana 36 % 200 ml
  • żelatyna 9 g
  • drobny cukier 150 g
  • puree z ananasa ( z puszki , u mnie ekologiczny ) 220 g
  • 2 marakuje
  • 1 spora nektarynka
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • borówki ok. 100 g
  • galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Charlotte

Przygotowanie

  1. Obręcz lub wysoka tortownica 18 cm.

    Galaretkę gotuję i studzę.
    Spód i boki formy wkładam biszkoptami moczonymi w galaretce.
    Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody, odstawiam na 10 minut.
    Masa z mango.
    Puree z mango zagotowuję z połową cukru, łyżeczką soku z cytryny i szczyptą soli.
    Gdy cukier się rozpuści zdejmuję z ognia, po chwili dodaję połowę napęczniałej żelatyny.
    Mieszam do jej rozpuszczenia. Studzę.
    Śmietanę ubijam na sztywno.
    Połowę śmietany mieszam z przestudzonym mango.
    Pozostałą połowę śmietany chowam do lodówki.
    Na biszkoptach układam borówki i wylewam masę mango.
    Około 1/3 masy zostawiam.
    Przykrywam warstwą moczonych biszkoptów i wstawiam do lodówki.
    Biszkopty moczę na bieżąco.

  2. Masa ananasowa z marakują.

    Postępuję identycznie jak z masą z mango.
    Na biszkopty układam borówki i wylewam masę ananasową.
    Też zostawiam 1/3 masy.
    Przykrywam moczonymi biszkoptami.
    Znowu układam borówki, pozostałą masę z mango i ananasową
    Wszystko przykrywam moczonymi biszkoptami i do lodówki.

  3. Nektarynkę kroję na pół i wycinam cieniutkie plasterki.
    Plastry układam na około, zaczynając od brzegów ciasta do środka.
    Polewam resztą tężejącej galaretki.
    Wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń