Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem

Chrupiące arancini  z ostrym jabłkowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 306

Arancini to panierowane kulki ryżowe nadziwane miesem, warzywami, grzybami, serem albo owocami morza. To tradycyjne syylijskie danie jest równiez znane w wersji slodkiej. Taka jest wlasnie moja wersja, która sklada sie z szafranowego risotto ugotowanego poprzedniego dnia i jablek z rodzynkami marynowanych w Amaretto. Do tego ostry sos jablkowy z imbirem i chili.

Składniki

  • 500 g gotowanego (najlepiej poprzedniego dnia) szafranowego risotto
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1 kieliszek Amaretto
  • bułka tarta
  • 50 g mąki
  • 2-3 jajka
  • tłuszcz roślinny (np. olej słonecznikowy)
  • SKŁADNIKI SOSU JABŁKOWEGO:
  • 4 jabłka
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 kawałek imbiru (około 2 cm)
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ l soku jabłkowego
  • lody waniliowe
  • SKŁADNIKI SAŁATKI Z CYTRYNY:
  • 1-2 duże cytryny z Amalfi
  • alternatywnie: 1 cytron
  • oliwa z oliwek
  • biały krem balsamiczny
  • sól morska
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Arancini mozna przygotowac z resztek risotto. Ze swiezo ugotowanego risotto w slodkiej wersji mozliwie bez czosnku.
    Ostudzic risotto lub przygotowac dzien wczesniej.
    Jablko obieramy i kroimy w bardzo male kostki mieszamy z rodzynkami i amaretto i marynujemy co najmniej przez pól godziny.
    Kladziemy na dlon lyzke risotto i wypelniamy kilkoma marynowanymi kawalkami jablka i rodzynkami, przykrywamy reszta ryzu i formujemy male kulki. Obtaczamy kulki najpierw w mace, potem w jajku i bulce tartej. Smazymy w glebokim tluszczu roslinnym kilka minut, az beda zlotobrazowe i chrupiace.
    Po usmazeniu kladziemy na papierowy recznik, aby pozbyc sie zbednego tluszczu.

  2. Jablka na sos jablkowy obieramy i kroimy na kawalki.
    Wsypujemy cukier do rondla i karmelizujemy, dodajemy sok jablkowy, kawalki jablek, chili i imbir. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
    Nastepnie wyjac przyprawy i przecedzic jablka przez drobne sito.

  3. Arancini podajemy z sosem jablkowym i resztkami nadzienia lub sosem jablkowym i lodami waniliowymi. Poczekac chwile, az lody zaczna sie rozpuszczac i zmieszaja z sosem jablkowym.

  4. Arancini smakuja równiez z salatka cytrynowa, ale aby salatka cytrynowa była smaczna i niezbyt kwasna, wazne jest, aby do niej stosować cytryny z Amalfi lub cytron, a nie konwencjonalne odmiany cytryn, gdyz tylko one sa lagodne i aromatyczne.

    Umyc cytryny i pokroic lub zetrzec na cienkie plasterki lacznie z biala czescia i skórka, które sa jadalne, skropic oliwa z oliwek i bialym kremem balsamicznym. W zalezności od smaku mozna posypac sola morska.
    Taka salatka nadaje sie nie tylko do slodkiej wersji wersji arancini, ale i jako dodatek do miesa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 marca Pięknie podane danie,pyszne no i pracochłonne:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 10 marca Boskie! Ależ dawno nie jadłam kulek ryżowych! Dziękuję za inspirację na kolejny tydzień :) A ten sos jabłkowy - bomba! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 marca Chili, imbir, ostry sos - to jest coś, co idealnie trafia w moje gusta smakowe :)
Arancini robimy co jakiś czas, ale Twoja wersja jest przepyszna i trzeba będzie się nad nią pochylić :) Foty, jak zawsze klasa i tylko nie mów, "fotoszop" zbyt upiększa ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 marca Przepiekne i aromatyczne danie, a z cytrynowcem jeszcze nie mialam nawet okazji sie zapoznac. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń