Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i majówkowych gościach. Składników jest w nim niewiele i piekarnik nie jest potrzebny, przygotuj tylko wolną półkę w lodówce i trochę czasu. I foremkę z wysokimi bokami o wymiarach 28×28 cm lub podobną.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2975
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2975
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 115
Składniki
2 opakowania galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody. Mieszaj cierpliwie, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą, a następnie pozostaw do wystudzenia. Pilnuj, żeby galaretka nie zastygła, a gdyby tak się stało, możesz ją leciutko podgrzać aż do ponownego upłynnienia, mieszając. Jednak znów trzeba ją ostudzić, bo do dalszej obróbki musi być zimna, choć wciąż płynna.
W międzyczasie spód formy pokrytej papierem wyłóż biszkoptami. Ja użyłam kwadratowej foremki o boku 28 cm, z odpinanym rantem i wyjmowanym dnem.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru lub jego zamiennika.
Do innego dużego naczynia włóż twaróg z wiaderka, a następnie stopniowo dolewaj zimną galaretkę, mieszając rózgą lub mikserem.
Do gładkiej masy twarogowej dodawaj po trochu ubitą kremówkę (ja dodawałam w 3 porcjach) i mieszaj delikatnie do połączenia składników.
Gotową masę wylej następnie na przygotowane biszkopty i wyrównaj powierzchnię. Odstaw na godzinę lub dwie w chłodne miejsce do zastygnięcia.
2 opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody.
Gdy tylko rozpuszczą się wszystkie kryształki, dodaj zamrożone maliny, a następnie wymieszaj. Temperatura owoców sprawi, że galaretka szybko się wystudzi i zacznie tężeć.
Tężejącą galaretkę z malinami wyłóż na warstwę serową i wyrównaj powierzchnię, a następnie wstaw malinowy sernik na kilka godzin do lodówki.
Po schłodzeniu odetnij sernik od brzegów blaszki nożem, a następnie delikatnie zdejmij rant. Pokrój deser na kawałki i podawaj.
Co tu dużo pisać, malinowy sernik na zimno jest delikatny, kremowy i pyszny! I bez jajek, w przeciwieństwie do wielu innych serników na zimno, jest więc całkowicie bezpieczny. Zamiast wykładania biszkoptów na spód, można upiec cienką warstwę biszkoptu, jeśli masz trochę więcej czasu. Ja tak zrobię następnym razem, bo takie ciasto będzie łatwiej wyjąć z foremki, przez co lepiej zachowa kształt na talerzu.
Smacznego!