Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na chrupiące faworki. Przepis pochodzi z pożółkniętego notatnika cioci Basi. Wykonasz je z prostych, łatwo dostępnych składników. Cała porcja znika już pierwszego dnia!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 932
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4559
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1188
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 529
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 932
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4559
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1188
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 529
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier z wanilią i ocet. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu połączenia wszystkich składników.
Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm. Wytnij paski o szerokości 3 cm. Każdy z nich podziel na prostokąty o długości 13 cm. W środku każdego paseczka zrób nacięcie na 2 cm. Przez otwór wywiń jeden koniec ciasta.
Do garnka wlej olej. Rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Faworki smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone faworki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące faworki oprósz cukrem pudrem.