Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dlugo testowalam rozne przepisy na gofry, w koncu znalazlam ten najlepszy. Gofry sa chrupiace nawet nastepnego dnia w przeciwienstwie do innych przepisow, w ktorych gofry po niedlugim czasie robily sie gumowatymi plackami.
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopione wystudzone masło, miksować dodając odrobinę wody tak, aby ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem.
W oryginalnym przepisie bylo 250 g cukru, ktory zamienilam na ok 150 g cukru pudru (jak dla mnie wystarczajaco slodkie) , oraz 1 łyżka proszku do pieczenia, zamienilam ją niechcacy na 1 lyzeczke i tez pieknie wyrosly.
Wg mnie sukces jest w konsytencji ciasta ale bez gofrownicy o duzej mocy niestety sie nie obejdzie. Jak ciasto bedzie zbyt geste gofry beda bardziej zbite. Ja delikatnie dodalam wody po pierwszej partii gofrow i te drugie byly delikatniejsze. Z tej porcji wyszlo mi chyba ok 10 gofrow.
Pyszna, zdrowa i dająca siłę i energię na cały dzień owsianka z dodatkiem ban...
Odsłon: 122
Przepis na ten oto torcik otrzymałam od kuzynki. Gdy jadłąm u niej bardzo mi...
Odsłon: 231
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 229
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 39
Pyszna, zdrowa i dająca siłę i energię na cały dzień owsianka z dodatkiem ban...
Odsłon: 122
Przepis na ten oto torcik otrzymałam od kuzynki. Gdy jadłąm u niej bardzo mi...
Odsłon: 231
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 229
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 39
Składniki
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopione wystudzone masło, miksować dodając odrobinę wody tak, aby ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. W oryginalnym przepisie bylo 250 g cukru, ktory zamienilam na ok 150 g cukru pudru (jak dla mnie wystarczajaco slodkie) , oraz 1 łyżka proszku do pieczenia, zamienilam ją niechcacy na 1 lyzeczke i tez pieknie wyrosly. Wg mnie sukces jest w konsytencji ciasta ale bez gofrownicy o duzej mocy niestety sie nie obejdzie. Jak ciasto bedzie zbyt geste gofry beda bardziej zbite. Ja delikatnie dodalam wody po pierwszej partii gofrow i te drugie byly delikatniejsze. Z tej porcji wyszlo mi chyba ok 10 gofrow.
Przepisy Desery
Desery
Tort poprzeczny bez pieczenia
Desery
Sernik na zimno z mascarpone
Desery
Babka z galaretek
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Tort poprzeczny bez pieczenia
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 139
Sernik na zimno z mascarpone
Zimny serniczek na upały sprawdzi się idealnie. Spód zrobiłam z pokruszonyc...
Odsłon: 3418