Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące gofry budyniowe

Chrupiące gofry budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 1282

Dodano:

Odsłon: 1009

Chrupiące i delikatne, śmietankowe gofry z dodatkiem budyniu. Pyszne same lub z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • 1 jajko
  • 1szkl. mleka
  • 1szkl. mąki tortowej + 1 łyżka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je podać z innymi słodkimi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń