Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i delikatne, śmietankowe gofry z dodatkiem budyniu. Pyszne same lub z ulubionymi dodatkami.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24785
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 77
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24785
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 77
Składniki
Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je podać z innymi słodkimi dodatkami.