Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozetki jak płatki śniegu, są cieniutkie, chrupiące i mają piękne koronkowe wzory. Kapka alkoholu sprawia że nie chłoną tłuszczu. Ciasteczka tradycyjnie robione w okresie Bożego Narodzenia. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Skandynawii. U nas w Polsce chyba szczyt popularności przypadał w latach komuny. Smażyliśmy je na Boże Narodzenie i karnawał.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1085
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1056
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12989
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1085
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1056
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12989
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki. Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto. W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C. Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne. Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka. Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem. Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem. Smażymy krótka, do lekkiego przyrumienienia. Nam smakują te bardziej przyrumienione. Potem przekładamy na papierowe serwetki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.