Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozetki jak płatki śniegu, są cieniutkie, chrupiące i mają piękne koronkowe wzory. Kapka alkoholu sprawia że nie chłoną tłuszczu. Ciasteczka tradycyjnie robione w okresie Bożego Narodzenia. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Skandynawii. U nas w Polsce chyba szczyt popularności przypadał w latach komuny. Smażyliśmy je na Boże Narodzenie i karnawał.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242372
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242372
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki. Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto. W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C. Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne. Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka. Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem. Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem. Smażymy krótka, do lekkiego przyrumienienia. Nam smakują te bardziej przyrumienione. Potem przekładamy na papierowe serwetki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.