Do góry

Desery Przepis na:

Chrusty wydatne

Chrusty wydatne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2332 Ocena: 51871

Dodano:

Odsłon: 1159

Bardzo szybkie chrusty, jeszcze szybciej znikają. Przepis pochodzi sprzed 1930 roku, zaskakuje swym smakiem.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru
  • 50 ml rumu
  • szczypta soli
  • 500 g smalcu
  • cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrusty wydatne

Przygotowanie

  1. Masło wyrabiamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 5 mm paluszki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do zrumienienia.
    Przekładamy na papierowy ręcznik.
    Podajemy z cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń