Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z nadzieniem z preparowanego ryżu, bakalii i karmelu, polane czekoladą. Są pyszne, słodkie i mają genialną teksturę. Wykonanie jest nieco czasochłonne, ale smak zdecydowanie to wynagradza ;)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33955
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 344
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9129
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33955
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 344
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9129
Składniki
Ciasteczka. Mieszamy mąki, cukier, jajko i masło starte na tarce. Zagniatamy, aż do uzyskania jednorodnej masy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Wykawamy okrągłe ciasteczka (używałam do tego szklanki). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-13 minut, aż lekko się zarumienią. Pozostawiamy do ostudzenia, nie zdejmujemy z papieru do pieczenia.
Nadzienie. Migdały, rodzynki, żurawinę i ananasa kroimy dość drobno. Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji. Do ciepłego karmelu dodajemy bakalie i ryż preparowany. Nadzienie kładziemy porcjami na ciasteczkach.
Polewa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy, aż ładnie się połączą. Czekoladą polewamy ciasteczka. Zostawiamy do ostudzenia, wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Ciasteczka podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.