Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka a’la tiramisu to wyjątkowe kruche biszkopciki skrywające trzy rodzaje kremów: biszkoptowy, waniliowy i mocno kawowy. Smakiem idealnie odzwierciedlają klasyczny, włoski deser.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1211
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457748
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1211
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457748
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Składniki
Przygotuj ciasteczka. Zagnieć szybko mąkę, cukier puder, sól, zimne masło, żółtko i wanilię na jednolite ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj małe, równe krążki za pomocą kieliszka lub foremki. Odkładaj je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez 10-12 minut, do ładnego zezłocenia. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj kremy. W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem na puszystą masę. Podziel ją na trzy jednakowe części.
Do pierwszej części dodaj drobno pokruszone biszkopty. Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by ciasteczka zmiękły. Po tym czasie ponownie całość wymieszaj.
Do drugiej części dodaj jedynie ekstrakt waniliowy, a w trzeciej części wymieszaj kakao i kawę.
Wszystkie kremy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by stężały i się schłodziły.
Kremy przenieś do trzech rękawów cukierniczych.
Na każde kółko nakładaj odrobinę brązowego kremu. Następnie weź jedno z nich i nakładaj warstwę kremu jasnego oraz czarnego. Przykryj drugim ciasteczkiem i bardzo delikatnie naciśnij, uważając, by nadzienie nie wypłynęło. Powtarzaj do wykończenia składników.
Gotowe ciasteczka a’la tiramisu odkładaj na blaszkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno.