Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka a’la tiramisu to wyjątkowe kruche biszkopciki skrywające trzy rodzaje kremów: biszkoptowy, waniliowy i mocno kawowy. Smakiem idealnie odzwierciedlają klasyczny, włoski deser.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 372
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15216
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3125
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 372
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15216
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3125
Składniki
Przygotuj ciasteczka. Zagnieć szybko mąkę, cukier puder, sól, zimne masło, żółtko i wanilię na jednolite ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj małe, równe krążki za pomocą kieliszka lub foremki. Odkładaj je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez 10-12 minut, do ładnego zezłocenia. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj kremy. W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem na puszystą masę. Podziel ją na trzy jednakowe części.
Do pierwszej części dodaj drobno pokruszone biszkopty. Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by ciasteczka zmiękły. Po tym czasie ponownie całość wymieszaj.
Do drugiej części dodaj jedynie ekstrakt waniliowy, a w trzeciej części wymieszaj kakao i kawę.
Wszystkie kremy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by stężały i się schłodziły.
Kremy przenieś do trzech rękawów cukierniczych.
Na każde kółko nakładaj odrobinę brązowego kremu. Następnie weź jedno z nich i nakładaj warstwę kremu jasnego oraz czarnego. Przykryj drugim ciasteczkiem i bardzo delikatnie naciśnij, uważając, by nadzienie nie wypłynęło. Powtarzaj do wykończenia składników.
Gotowe ciasteczka a’la tiramisu odkładaj na blaszkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno.