Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na superchrupiące ciasteczka amoniaczki, serdecznie polecam :-)
Szybka i smaczna
Odsłon: 11140
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 123
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2668
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 170
Szybka i smaczna
Odsłon: 11140
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 123
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2668
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 170
Składniki
1. Do miski wsypujemy pół kg mąki pszennej, dodajemy 1 szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę amoniaku i mieszamy. 2. Dodajemy 200 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 żółtko (białko potrzebne będzie później), 1 łyżkę śmietany i mieszamy. 3. Następnie zagniatamy ciasto, zagniecione chowamy do lodówki na 1 godzinę. 4. Odkrawamy część ciasta, pozostałe chowamy do lodówki, i wałkujemy na cienki placek (ok. 3 mm) i wykrawamy ciasteczka. 5. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasteczka rozkłóconym białkiem i sypiemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Pieczemy przez ok. 13 minut. Ja piekę z termoobiegiem na najwyższym poziomie piekarnika. (Upieczemy 5 blach tych pyszności). Wystudzone polecam przechowywać w zamkniętym pojemniku, wtedy nie utracą chrupkości. Smacznego :-)