Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka amoniaczki superchrupiące

Ciasteczka amoniaczki superchrupiące

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 2940

Dodano:

Odsłon: 3178

Proponuję dziś przepis na superchrupiące ciasteczka amoniaczki, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (+ cukier do posypania)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżka śmietany
  • cukier waniliowy (16g)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka amoniaczki superchrupiące

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wsypujemy pół kg mąki pszennej, dodajemy 1 szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę amoniaku i mieszamy.

    2. Dodajemy 200 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 żółtko (białko potrzebne będzie później), 1 łyżkę śmietany i mieszamy.

    3. Następnie zagniatamy ciasto, zagniecione chowamy do lodówki na 1 godzinę.

    4. Odkrawamy część ciasta, pozostałe chowamy do lodówki, i wałkujemy na cienki placek (ok. 3 mm) i wykrawamy ciasteczka.

    5. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasteczka rozkłóconym białkiem i sypiemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    6. Pieczemy przez ok. 13 minut.
    Ja piekę z termoobiegiem na najwyższym poziomie piekarnika.

    (Upieczemy 5 blach tych pyszności).

    Wystudzone polecam przechowywać w zamkniętym pojemniku, wtedy nie utracą chrupkości.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lipca Pyszne ciacha, takie w sam raz do cappuccino na wieczór :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń