Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na superchrupiące ciasteczka amoniaczki, serdecznie polecam :-)
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4562
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26347
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1598
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4562
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26347
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1598
Składniki
1. Do miski wsypujemy pół kg mąki pszennej, dodajemy 1 szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę amoniaku i mieszamy. 2. Dodajemy 200 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 żółtko (białko potrzebne będzie później), 1 łyżkę śmietany i mieszamy. 3. Następnie zagniatamy ciasto, zagniecione chowamy do lodówki na 1 godzinę. 4. Odkrawamy część ciasta, pozostałe chowamy do lodówki, i wałkujemy na cienki placek (ok. 3 mm) i wykrawamy ciasteczka. 5. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasteczka rozkłóconym białkiem i sypiemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Pieczemy przez ok. 13 minut. Ja piekę z termoobiegiem na najwyższym poziomie piekarnika. (Upieczemy 5 blach tych pyszności). Wystudzone polecam przechowywać w zamkniętym pojemniku, wtedy nie utracą chrupkości. Smacznego :-)