Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka brownie zachwycają kruchą, popękaną powierzchnią i miękkim, kremowym wnętrzem. Ten unikalny efekt uzyskasz zachowując odpowiedni czas pieczenia. Ciastka po upieczeniu mogą wydawać się lekko wilgotne, lecz to tylko pozorny efekt. Odłóż je na chwilę i dopiero później przystąp do degustacji. Jeśli chcesz wzbogacić smak łakoci, dodaj do nich posiekane orzechy, skórkę pomarańczową lub rodzynki.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416547
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416547
Składniki
W miseczce wymieszaj przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, odstaw. Drobno posiekaj czekoladę, odłóż 50 g na bok, a pozostałe 200 g umieść z miękkim masłem w metalowej miseczce. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
Do misy miksera wbij jajka, dosyp cukry i na dużych obrotach ucieraj na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty i dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Miksuj do połączenia składników. Po czym dodawaj mąkę i mieszaj łyżką lub szpatułką. Na koniec dodaj 50 g posiekanej czekolady.
Dwie duże, czarne blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj łyżką porcje ciasta (1 duża łyżka na każde ciasteczko), zachowując odstępy między nimi i formując okrągłe kształty. Wstaw obie blachy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut. Jeśli twój piekarnik nie posiada funkcji pieczenia dwóch blach na raz, piecz ciastka oddzielnie przez ok. 10 minut na jedną blachę.
Upieczone ciastka brownie wyjmij z pieca, przenieś na kratkę i pozwól, aby ostygły. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.