Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka brownie zachwycają kruchą, popękaną powierzchnią i miękkim, kremowym wnętrzem. Ten unikalny efekt uzyskasz zachowując odpowiedni czas pieczenia. Ciastka po upieczeniu mogą wydawać się lekko wilgotne, lecz to tylko pozorny efekt. Odłóż je na chwilę i dopiero później przystąp do degustacji. Jeśli chcesz wzbogacić smak łakoci, dodaj do nich posiekane orzechy, skórkę pomarańczową lub rodzynki.
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 72
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 107
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 211
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...
Odsłon: 31278
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 49
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 72
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 107
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 211
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...
Odsłon: 31278
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 49
Składniki
W miseczce wymieszaj przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, odstaw. Drobno posiekaj czekoladę, odłóż 50 g na bok, a pozostałe 200 g umieść z miękkim masłem w metalowej miseczce. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
Do misy miksera wbij jajka, dosyp cukry i na dużych obrotach ucieraj na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty i dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Miksuj do połączenia składników. Po czym dodawaj mąkę i mieszaj łyżką lub szpatułką. Na koniec dodaj 50 g posiekanej czekolady.
Dwie duże, czarne blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj łyżką porcje ciasta (1 duża łyżka na każde ciasteczko), zachowując odstępy między nimi i formując okrągłe kształty. Wstaw obie blachy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut. Jeśli twój piekarnik nie posiada funkcji pieczenia dwóch blach na raz, piecz ciastka oddzielnie przez ok. 10 minut na jedną blachę.
Upieczone ciastka brownie wyjmij z pieca, przenieś na kratkę i pozwól, aby ostygły. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.