Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka brownie zachwycają kruchą, popękaną powierzchnią i miękkim, kremowym wnętrzem. Ten unikalny efekt uzyskasz zachowując odpowiedni czas pieczenia. Ciastka po upieczeniu mogą wydawać się lekko wilgotne, lecz to tylko pozorny efekt. Odłóż je na chwilę i dopiero później przystąp do degustacji. Jeśli chcesz wzbogacić smak łakoci, dodaj do nich posiekane orzechy, skórkę pomarańczową lub rodzynki.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12570
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12570
Składniki
W miseczce wymieszaj przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, odstaw. Drobno posiekaj czekoladę, odłóż 50 g na bok, a pozostałe 200 g umieść z miękkim masłem w metalowej miseczce. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
Do misy miksera wbij jajka, dosyp cukry i na dużych obrotach ucieraj na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty i dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Miksuj do połączenia składników. Po czym dodawaj mąkę i mieszaj łyżką lub szpatułką. Na koniec dodaj 50 g posiekanej czekolady.
Dwie duże, czarne blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj łyżką porcje ciasta (1 duża łyżka na każde ciasteczko), zachowując odstępy między nimi i formując okrągłe kształty. Wstaw obie blachy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut. Jeśli twój piekarnik nie posiada funkcji pieczenia dwóch blach na raz, piecz ciastka oddzielnie przez ok. 10 minut na jedną blachę.
Upieczone ciastka brownie wyjmij z pieca, przenieś na kratkę i pozwól, aby ostygły. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.