Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2420

Dodano:

Odsłon: 193

Proponuję dziś przepis na proste i przepyszne ciasteczka, cynamonowe, delikatne, bardzo chrupiące, serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel pasty/esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki cynamonu + kilka łyżek cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka cynamonowe

Przygotowanie

  1. 1. 250 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 2 jajka i dalej miksujemy na wolnych obrotach. W międzyczasie dodajemy też kilka kropel esencji waniliowej.
    Następnie zmieniamy śmigła na kręciołki i dalej wolno miksując dosypujemy stopniowo 2 i pół szklanki mąki pszennej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

    2. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Na jedną blachę to są 4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cynamonu, zatem te proporcje musimy potroić.

    3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, kulamy w dłoniach, następnie kuleczkę ciasta obtaczamy w cynamonowym cukrze i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    5. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 10-12 minut z termoobiegiem.

    6. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Są przepyszne. By pozostały cudownie chrupiące należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń