Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1724

Dodano:

Odsłon: 2524

Kruche, czekoladowe ciasteczka. W sam raz do kawy, lub herbaty. Lubię mieć w słoiku zapas kruchych ciasteczek. Są jak znalazł dla niespodziewanych gości.

Składniki

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 100 g. masła
  • 3/4 szklanki cukru (150 g.)
  • 250 g. mąki pszennej tortowej + mąką do podsypywania
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka czekoladowe

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać nożem.


    Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło. Wysiekać.
    Wsypać czekoladę. Zrobić kopczyk i dodać jajka. Zagnieść gładkie ciasto.
    Jeśli będzie za suche, to można dodać łyżkę śmietany.
    U mnie, było w sam raz . Ładnie się zagniotło. Z ciasta uformować kulę,
    zawinąć w folię aluminiową i schłodzić około godzinę w lodówce.

  2. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować.
    Przy wałkowaniu dość sporo podsypywałam mąką.
    Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut.

    Wyszło mi 46 ciasteczek.

    Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu twardnieją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń