Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo kruche ciasteczka z chrupiącymi kawałkami orzechów. Nie są zbyt słodkie, za to mocno kakaowe. Idealne do kawy!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1831
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1592
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1552
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2068
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1831
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1592
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1552
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2068
Składniki
Orzechy miksujemy kilka sekund w rozdrabniaczu, aby uzyskać drobne kawałki. Wysypujemy na talerz. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, a potem wanilię, sól, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z ciasto odrywamy niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego). Formujemy kulkę, kładziemy ją na orzechach i lekko dociskamy. Odwracamy i znów dociskamy. Otrzymujemy ciasteczka obtoczone w kawałkach orzechów. Ciastka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po ostudzeniu zrobią się twarde i bardzo kruche.