Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo kruche ciasteczka z chrupiącymi kawałkami orzechów. Nie są zbyt słodkie, za to mocno kakaowe. Idealne do kawy!
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5817
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 13898
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 309
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5817
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 13898
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 309
Składniki
Orzechy miksujemy kilka sekund w rozdrabniaczu, aby uzyskać drobne kawałki. Wysypujemy na talerz. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, a potem wanilię, sól, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z ciasto odrywamy niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego). Formujemy kulkę, kładziemy ją na orzechach i lekko dociskamy. Odwracamy i znów dociskamy. Otrzymujemy ciasteczka obtoczone w kawałkach orzechów. Ciastka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po ostudzeniu zrobią się twarde i bardzo kruche.