Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Ciasteczka kocie oczka sprawdzą się w tej roli doskonale. Długo zachowują świeżość i nawet po kilku dniach smakują rewelacyjnie. Koniecznie zapisz sobie przepis, bo będziesz do niego często wracać.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3189
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 171
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 83
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3189
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 171
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 83
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Składniki
Masło wyciągnij z lodówki, powinno być mocno schłodzone. Pokrój je w kostkę. Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia na blat. Możesz też wsypać całość do dużej miski. Delikatnie posól. Przełóż masło, wsyp obydwa cukry i wbij żółtka.
Energicznie zacznij mieszać składniki, aby się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Nie zagniataj go zbyt długo. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm. Z pomocą foremki wykrawaj ciastka w kształcie gwiazdek. W połowie ciastek dodatkowo zrób otwór na środku z pomocą np. małego kieliszka. Pozostałe ciasto możesz ponownie rozwałkować i powtórzyć czynność.
Na ciastkach o kształcie pełnych gwiazdek wyłóż po łyżeczce konfitury malinowej. Przykryj ciastem z dziurką. Układaj jedno obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż gotowe ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na około 10 minut. Możesz udekorować ciastka cukrem waniliowym.