Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Ciasteczka kocie oczka sprawdzą się w tej roli doskonale. Długo zachowują świeżość i nawet po kilku dniach smakują rewelacyjnie. Koniecznie zapisz sobie przepis, bo będziesz do niego często wracać.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4807
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7346
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4807
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7346
Składniki
Masło wyciągnij z lodówki, powinno być mocno schłodzone. Pokrój je w kostkę. Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia na blat. Możesz też wsypać całość do dużej miski. Delikatnie posól. Przełóż masło, wsyp obydwa cukry i wbij żółtka.
Energicznie zacznij mieszać składniki, aby się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Nie zagniataj go zbyt długo. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm. Z pomocą foremki wykrawaj ciastka w kształcie gwiazdek. W połowie ciastek dodatkowo zrób otwór na środku z pomocą np. małego kieliszka. Pozostałe ciasto możesz ponownie rozwałkować i powtórzyć czynność.
Na ciastkach o kształcie pełnych gwiazdek wyłóż po łyżeczce konfitury malinowej. Przykryj ciastem z dziurką. Układaj jedno obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż gotowe ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na około 10 minut. Możesz udekorować ciastka cukrem waniliowym.