Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kruche

Ciasteczka kruche

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 851

Dodano:

Odsłon: 4139

Krótkie i przyjemne spędzanie czasu w kuchni.

Składniki

  • mąka, 60 dkg
  • proszek do pieczenia, 2,5 łyżeczki
  • jajko, jedno całe
  • żółtka, dwa
  • margaryna, kostka
  • masło, łyżka
  • smalec, łyżka
  • olej, 2 łyżki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • sół, szczypta
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka kruche

Przygotowanie

  1. Wszystko razem wyrobić. Włożyć zawinięte w papier czy woreczek na 30 min do lodówki, albo na 15 do zamrażalki. Następnie wyłożyć dno brytwanki-jeżeli ciasto ma służyć jako spód ciasta, a jeżeli to mają być ciasteczka, to rozwałkować i wycinać. Do piekarnika wsawić na jakieś 20 minut- to zależy od grubościi ciasta. Można jeszcze ciasteczka posmarować pędzelkiem białkiem jajka- będą ładniej wyglądać i/lub posypać cukrem. Ja nigdy nie dodawałam smalcu i oleju, ale w każdym razie są w moim przepisie. Dla osób lubiących zabawę z ciastem proponuję przyotowaną jeszcze masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Ja tak zrobiłam na Święta i wyszły ciasteczka z oczkami i noskami :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń