Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka marchewkowe przekładane

ciasteczka marchewkowe przekładane

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 7120

Delikatne, wilgotne ciasteczka o cudnym pomarańczowym kolorze. Błyskawiczne i bezproblemowe do wykonania. Ciasto można zamrozić, bo wychodzi ich sporo, 4 blaszki. Można również zamknąć je w szczelnym pudełeczku i pięknie się przechowają.

Składniki

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej, 3 średnie drobno starte marchewki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła
  • 1 jajo, 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią, szczypta soli
  • dodatkowo: 1 słoiczek dżemu, nutelli, marmolady etc
  • 150 gramów gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać masło i posiekać je drobno nożem. Potem wbić jajo, dodać marchewkę, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na 25 minut.

    Następnie blat lub stolnicę posypać dość obficie mąką pszenną. Ciasto podzielić na 5 równych części.
    Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 0,5 cm, pozostałe kawałki na ten czas włożyć do lodówki.

  2. Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3 cm odstępach.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 12 minut, na blado złoto (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).
    Czynność powtarzać aż do wykończenia całego ciasta.

    Schłodzone ciasteczka przekładać marmoladą lub innym gęstym nadzieniem, sklejać razem.

    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, stopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dekorować ciasteczka, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 13 lutego 2015 Pychotki! A wspomniane w opisie "szczelne pudełeczko" musiałoby być chyba pancerne... inaczej nie ma szans na przechowywanie... ;))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 13 lutego 2015 wyglądają tak zachęcająco :) wręcz krzyczą : zjedz mnie :D ! hehe :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 lutego 2015 akurat piję kawę, z chęcią zjadłabym takie ciasteczko :-) do tego uwielbiam marchewkę i na pewno zrobię je w najbliższym czasie :-):-* Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 13 lutego 2015 Ciasteczka smakowite, a ten motylek cudny...wiosną zapachniało :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 lutego 2015 Super słodkie i kochane ciasteczka marchewkowe :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń