Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 471

Dodano:

Odsłon: 22986

Rozpływające się w ustach, domowe ciasteczka maślane.

Składniki

  • 120g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatkowo, na przykład suszone owoce
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka maślane

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
    Ucieraj masło z cukrem. Dodaj jajko. Następnie powoli dodawaj przesianą mąkę i pozostałe sypkie składniki. Posiekaj drobno czekoladę i dodaj na końcu wraz z suszonymi owocami, jeśli masz ochotę. Formuj małe kulki. Rozłóż je na blaszce i delikatnie rozgnieć dłonią do odpowiedniego kształtu. Ciasteczka powinny być gotowe po 12 minutach. Zaglądaj do nich czasem, by się nie przypaliły.
    Uwaga: Im ciemniejsze, tym twardsze, ale 12 minut to minimum.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń