Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka miętowe

Ciasteczka miętowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 806 Ocena: 15663

Dodano:

Odsłon: 928

Łatwe z wykonaniu, aromatyczne ciasteczka, polecam.

Składniki

  • miękkie masło 150 g
  • cukier puder 30 g
  • mąka pszenna 220-250 g
  • świeża mięta 10 g
  • bratki i floksy do przybrania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka miętowe

Przygotowanie

  1. Listki mięty rozdrabniamy z malakserze.
    Dodajemy miękkie masło, cukier puder i początkowo 220 g mąki.

  2. W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
    Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
    Ciasto zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić.
    Na blat obficie posypany mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy folią, wałkujemy na grubość 3/4-1 cm, i wykrawamy dowolne wzory.

  3. Ciasto jest dość miękkie,i jeśli chcemy na górze zrobić ozdobny wzór dobrze jest wierzch lekko podsypać mąką.
    Kwiaty do ciasteczek przyklejamy na wodę.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 190 C około 12 minut.
    Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń