Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe z wykonaniu, aromatyczne ciasteczka, polecam.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5654
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1130
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12244
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5170
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1550
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5654
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1130
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12244
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5170
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1550
Składniki
Listki mięty rozdrabniamy z malakserze. Dodajemy miękkie masło, cukier puder i początkowo 220 g mąki.
W miarę potrzeby dosypujemy mąkę. Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka. Ciasto zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić. Na blat obficie posypany mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy folią, wałkujemy na grubość 3/4-1 cm, i wykrawamy dowolne wzory.
Ciasto jest dość miękkie,i jeśli chcemy na górze zrobić ozdobny wzór dobrze jest wierzch lekko podsypać mąką. Kwiaty do ciasteczek przyklejamy na wodę. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 C około 12 minut. Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.