Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i pożywne ciasteczka musli przygotowane bez dodatku cukru. Słodkości nadają im bakalie (żurawina i daktyle) oraz dodatek miodu. Ciasteczka zawierają płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca oraz nasiona chia. To zdrowa i pożywna przekąska, która dodaje mnóstwo dobrej energii. Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną. Takie produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :)
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 223
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 93
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 223
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 93
Składniki
Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia, a następnie studzimy. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, aby zmiękły, a następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, posiekane orzechy nerkowca, żurawinę, daktyle, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z miodem, esencję waniliową, mleko oraz jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut, aby płatki delikatnie zmiękły.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (odrobinę większe od orzecha włoskiego), formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.
Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.
WERSJA BEZ GLUTENU: - Ciasteczka możecie przygotować także w wersji bezglutenowej. - Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się mąka owsiana lub gryczana. PRZECHOWYWANIE: - Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.