Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem-łatwe, szybkie i chrupiące

Ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem-łatwe, szybkie i chrupiące

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 9433

Dodano:

Odsłon: 8379

Zapraszam na jedno z moich ulubionych ciasteczek-ciasteczka owsiane. Są szybkie do zrobienia, i na pewno zasmakują małym i dużym.

Składniki

  • *z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek (ilość zależy od wielkości)
  • -1,5 szkl płatków owsianych górskich (szklanka u mnie to zawsze 250ml) -125g masła -1/3 szkl cukru
  • -5 łyżek miodu -2 jajka -0,5 szkl ziaren słonecznika
  • -1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem-łatwe, szybkie i chrupiące

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy płatki owsiane, słonecznik, orzechy, proszek do pieczenia, cukier, jajka, mąkę i wszystko mieszamy.W osobnej misce rozpuszczamy miód i masło, dodajemy do mieszaniny i mieszamy do połączenia i uzyskania ciasta.Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

    Następnie bierzemy troszkę ciasta i spłaszczamy w dłoniach formując okrągłe ciastko.
    Aby ciasto nie kleiło się do rąk polecam co chwilę moczyć je w wodzie.

  2. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut)
    Oczywiście wkładamy je do już nagrzanego piekarnika.
    Upieczone ciastka ściągamy z blachy i studzimy. One po upieczeniu są miękkie ale gdy wystygną twardnieją i są chrupiące.

  3. Polecam gorąco, te ciasteczka to jedne z moich ulubionych, bardzo zachęcam do zrobienia :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń