Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, kruche ciasteczka w kształcie półksiężyców wypełnione słodką marmoladą i otulone w cukrową pierzynkę. Dobre nie tylko na święta czy od święta ;) Z pewnością umilą każde popołudnie przy aromatycznej kawie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44816
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 657
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44816
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 657
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Składniki
*Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, bo ten powoduje, że pierożki rozklejają się. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je nieco cieniej niż ciasto na pierogi, jednak nie za cienko. Po czym to poznamy? Że w czasie lepienia trudno będzie skleić brzegi ciastek. Wycinamy okręgi kieliszkiem albo tak jak ja w tym roku - słoiczkiem po przecierze pomidorowym. Dobra też będzie literatka (która w tym roku gdzieś wsiąknęła pod ziemię...). Moja mała rada, aby pierożki dobrze się skleiły - gdy będziemy rozwałkowywali ciasto na blacie lekko oprószonym mąką nigdy nie przekładamy ciasta na drugą stronę.
Na środku każdego pierożka umieszczamy niewielką ilość nadzienia i sklejamy brzegi. Uważamy, aby był on dobrze sklejony i aby nadzienie nie przesunęło się na brzeg ciasteczka, wtedy rozklei nam się ono w czasie pieczenia.Gotowy pierożek maczamy najpierw w białku a następnie w cukrze, ale tylko z JEDNEJ strony (inaczej się spali).Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ''czystą'' stroną w dół.Pieczemy przez mniej więcej kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.