Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż nie skusiłby się na małe, pyszne, kakaowe ciasteczko? W dodatku takie, które kształtem przypomina szyszkę oprószoną śniegiem. W tym przypadku jest to o tyle łatwo, że nie potrzebujesz żadnych fikuśnych foremek, by nadać ciasteczku kształt szyszki – wystarczą twoje dłonie i ostry nóż. Przepis obejmuje wykonanie ciasteczek na jedną blaszkę. Jeśli potrzebujesz więcej, zwielokrotnij porcję ciasta.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1740
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 42
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1740
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 42
Składniki
Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i odstaw. Utrzyj cukier z miękkim masłem na puszystą masę. Następnie dodaj olej, jajko i szczyptę soli. Miksuj, aby konsystencja stała się gładka. Następnie partiami dodawaj mąkę z kakao i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, formuj kulkę, lekko spłaszcz, połóż na blasze i uformuj kształt łezki. Ponacinaj nożem kształt kratki na wierzchu każdego ciasteczka. Twoje szyszki będą miały nieco inny kształt, jeśli zamiast kraty ponacinasz ciasteczka za pomocą nożyczek tak, by nacięcia imitowały kolce. Jeśli posiadasz foremki w kształcie kropli, lekko rozwałkuj ciasto i powykrawaj figurki foremką.
Ciastka szyszki piecz w piecu nagrzanym w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Po tym czasie wystudź ciastka i oprósz cukrem pudrem. Możesz także przyozdobić w inny sposób lub skleić dwa ciasteczka razem za pomocą dżemu.