Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne kruche ciasteczka z okienkiem, wypełnione domową marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Nie tylko pięknie się prezentują na talerzu, ale również cudownie smakują. Są tak dobre, że można je jeść bez końca.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 302
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 42
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 302
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 42
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier puder i cukier waniliowy. Składniki mieszamy. Następnie do miski wbijamy jajka. Masło ścieramy na tarce. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po godzinie z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty przy użyciu foremek. W połowie ciasteczek wycinamy małą dziurkę (do tego celu możemy wykorzystać np. zakrętkę od butelki).
Wycięte ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Proces ten powtarzamy z kolejnymi partiami schłodzonego ciasta.
Upieczone i przestudzone ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem. Na koniec ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka z marmoladą przechowujemy w szczelnym pojemniku.