Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne kruche ciasteczka z okienkiem, wypełnione domową marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Nie tylko pięknie się prezentują na talerzu, ale również cudownie smakują. Są tak dobre, że można je jeść bez końca.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier puder i cukier waniliowy. Składniki mieszamy. Następnie do miski wbijamy jajka. Masło ścieramy na tarce. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po godzinie z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty przy użyciu foremek. W połowie ciasteczek wycinamy małą dziurkę (do tego celu możemy wykorzystać np. zakrętkę od butelki).
Wycięte ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Proces ten powtarzamy z kolejnymi partiami schłodzonego ciasta.
Upieczone i przestudzone ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem. Na koniec ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka z marmoladą przechowujemy w szczelnym pojemniku.