Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, delikatne ciasteczka z pianką i kremem kakaowym :)
szeroka miska, stolnica, wałek do ciasta, blacha do piczenia
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 62
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 176
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1613
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 62
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 176
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1613
Składniki
Do szerokiej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę, połączyć z mąką, rozcierając rękami, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodać żółtka, wyrobić szybko ciasto, zbić w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm, wykrawać literatką krążki. Ułożyć na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ubić na sztywno pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Gotową rozłożyć na ciasteczkach.
Ciastka wyłożyć na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika (funkcja góra-dół) nagrzanego do 200°C , po czym zmniejszyć do 180°C, piec ok. 8-10 min, aż uzyskają złocisty kolor. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotować krem. Należy pamiętać, aby masło miało temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ubić na parze na puszysty, gładki krem. Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo masę jajeczną, po łyżce kakao i pod koniec kropelkami spirytus.
Krem powinien być puszysty, ale gęsty. Gotowym kremem smarować ciasteczka, składając po dwa. Uważać na piankę, która łatwo się kruszy.