Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka z witrażykiem

ciasteczka z witrażykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9328

Dodano:

Odsłon: 7851

Proste do wykonania świąteczne ciasteczka, mogą być śliczną ozdobą choinkową :). Porcja na około 47 sztuk. P.S 1. W przepisie nie ma proszku do pieczenia, to nie błąd. P.S 2. Użyjcie landrynek z uznanej firmy (np. wedlowskich), będą miały intensywniejszy kolor.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 gramów zimnego masła lub margaryny, 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli, około 250 gramów kolorowych landrynek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasteczka z witrażykiem

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania landrynek.
    Dzielimy je kolorami, a potem miażdżymy na proszek, np za pomocą tłuczka do mięsa (landrynki w woreczkach foliowych).

    Każdy kolor osobno (!).
    Mąkę przesiewamy z solą, cukrem, dodajemy zimne masło, siekamy nożem na drobno.

    Potem wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części, jedną zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
    Drugą wałkujemy na omączonym blacie lub stolnicy na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, w środku robiąc okienko (użyłam tylki do szprycy dekoracyjnej).

    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie, nie urosną.

    Jeśli chcemy powiesić je na choince w tym momencie robimy dziurkę, np patyczkiem do szaszłyków lub rurką do napojów.
    W "okienka" wsypujemy proszek landrynkowy (każdy kolor osobno do innego ciasteczka).

    Na końcu pędzelkiem usuwamy pyłek, który został nam na powierzchni ciasteczek (nie będzie nieestetycznych mazów).

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 12 minut, do lekkiego zrumieniania i roztopienia landrynek (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Czynności wykonujemy do wykończenia składników.

    UWAGA: Ciasteczka odrywamy od papieru dopiero po całkowitym ostygnięciu !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 grudnia 2015 też takie pieczemy z wnukami,a landrynkę wystarczy położyć na środku ciasteczka i sama się rozpuści podczas pieczenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 09 grudnia 2015 O matko Ewa ale masz głowę do wymyślania SUUUPER !!!.Przepis oczywiście zabieram .Pozdrawiam :) :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 09 grudnia 2015 Fajne, delikatne ciasteczka. U mnie też dzisiaj witrażykowo :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń