Propozycja na smakowite i pożywne ciasteczka pełne ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych. Całość otula waniliowo - czekoladowa nuta, dzięki czemu dodatkowo rozpieszczamy nasze kubki smakowe :)
Ciasteczka z ziarnami
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 2 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 70 g oleju rzepakowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 spora szczypta soli
- aromat (waniliowy lub maślano- waniliowy)
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 2 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 70 g oleju rzepakowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 spora szczypta soli
- aromat (waniliowy lub maślano- waniliowy)

Etapy przygotowania
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki. * Podana ilość składników, odpowiada szklance o pojemności 200 ml.

Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier trzcinowy - mieszamy dla delikatnego rozpuszczenia cukru i studzimy zawartość. Po ostudzeniu dodajemy olej rzepakowy i dwa jajka i dokładnie mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy i wraz z kilkoma kroplami aromatu dodajemy do rondelka z rozpuszczonym masłem i pozostałymi składnikami - dokładnie mieszamy.

Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto.

Z powstałego ciasta formujemy ciasteczka i układamy je w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 minut. Po ostudzeniu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 2 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 70 g oleju rzepakowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 spora szczypta soli
- aromat (waniliowy lub maślano- waniliowy)
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki. * Podana ilość składników, odpowiada szklance o pojemności 200 ml.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier trzcinowy - mieszamy dla delikatnego rozpuszczenia cukru i studzimy zawartość. Po ostudzeniu dodajemy olej rzepakowy i dwa jajka i dokładnie mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy i wraz z kilkoma kroplami aromatu dodajemy do rondelka z rozpuszczonym masłem i pozostałymi składnikami - dokładnie mieszamy.
Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto.
Z powstałego ciasta formujemy ciasteczka i układamy je w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 minut. Po ostudzeniu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)
Kasiu zostało choć jedno dla mnie? :)