Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybciutki deser karmelowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia. Jeśli nie mamy ochoty bawić się w wielkie pieczenie to ciasto jest idealne. Zawsze się udaje, a gościom na pewno będzie smakowało. Składników do niego nie potrzeba zbyt wiele i są niedrogie, a ciasteczko karmelowe wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni!
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 372
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 265
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 3100
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 372
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 265
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 3100
Składniki
Krem budyniowy karmelowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Całość mieszamy łyżką.
Na dnie formy o boku 20 lub 22 cm układamy pierwszą warstwę ciastek. Na nią wykładamy połowę kremu. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek i dajemy resztę kremu. Układamy na wierzchu ostatnią warstwę ciastek. Wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.
Na tak przygotowane ciasteczko wykładamy kajmak, który wcześniej trzymamy trochę w temperaturze pokojowej, aby był łatwy do rozsmarowania. Posypujemy go posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Wkładamy nasze ciasteczko karmelowe do lodówki jeszcze na godzinkę.
Proste ciasteczko karmelowe gotowe!