Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka a la pieguski

Ciastka a la pieguski

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 1166

Pyszne, chrupiące i mega maślane. Tymi trzema słowami mogłabym opisać smak tych ciasteczek. To jedna z tych wypieków, które robi się ekspresowo i równie ekspresowo znikają z talerza. Możecie dodać do nich ulubione składniki rodzynki, kawałki czekolady, orzechy czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy. W każdym wydaniu będą smakować wybornie.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • Masło 200 g
  • jajko 1 szt.
  • Cukier 170 g
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • czekolada gorzka 64% 100 g
  • Orzechy włoskie 100 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka a la pieguski

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i ponownie ucierać. Mąkę z proszkiem, solą i sodą przesiać. Dodać do ubitej masy. Ubić lub połączyć ręcznie. Do ciasta dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę i orzechy. Wyrobić. Formować małe kuleczki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń