Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe ciasteczka z powidłami, lukrem i kruszonką.
Miska, waga kuchenna, nóż, szklanka, kieliszek, wałek
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2842
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3360
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2842
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3360
Składniki
1. Mąkę wymieszaj z masłem i żółtkami. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, ale nie do całkowitego połączenia składników. 2. W innej mjsce wymieszaj dokładnie jogurt z drożdżami i cukrem. 3. Teraz mieszankę jogurtu dodaj do ciasta i zacznij dokładnie wyrabiać, ale niezbyt mocno, aby ciasto nie zrobiło się twarde i zbite. (W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub trochę więcej jogurtu). 4. Nie zostawiaj ciasta do wyrośnięcia. Od razu podziel je na 4 części. Wszystkie części po kolei rozwałkuj na grubość ok. 5mm i wykrawaj kółka szklanką. W połowie z nich, na samym środku wykrój jeszcze mniejsze kółko np. kieliszkiem. (Resztki ciasta połącz ze sobą i powtórz proces). 5. Teraz "całe" kółka posmaruj cienką warstwą białka jajka, a następnie kładź na nie kółka z wykrojonym środkiem. Je także z wierzchu posmaruj białkiem. Powstaną podwójne ciastka z miejscem na powidła. 6. Ułóż ciastka na blasze w równych odstępach i nałóż do każdego ciastka trochę powideł. Odstaw na chwilę. 7. Kruszonka: dokładnie wymieszaj mąkę z masłem i cukrem, rozgniataj ręką, aż składniki się połącza (w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki lub masła). 8. Posyp ciastka kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15min, aż ciastka się zarumienią. 9. Po upieczeniu poczekaj aż ciastka wystygną i zacznij robić lukier: 1 białko jajka z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo cukru pudrui sprawdzaj konsystencję. Lukier będzie gotowy jak będzie miał konsystencję roztopionej czekolady. 10. Maczaj ciastka w luksze do góry nogami lub rozprowadzaj go na ciastkach łyżeczką. Zostaw ciastka z lukrem do wyschnięcia i gotowe. 11. Smacznego!